Nekaj dni nazaj sem vas vprašal kateri okus sladoleda imate najraje in nekaj pričakovanega sem dobil v odgovor. Ne to, da imate radi čokolado, jagodo, vanilijo,…
Pričakovano je bilo to, da je bilo nekje toliko kot je bilo odgovorov, tudi različnih okusov. Verjetno bi tisti, ki so omenili čokolado, vsak po svoje prav ta sladoled, kljub skupnemu okusu, kupili na povsem različnih mestih.
Že veste na kaj napeljujem?

Ljudje smo si različni, za seboj imamo različne zgodbe, različna socialna okolja, družino, prijatelje, učitelje, ki so na nas vplivali povsem različno in nas oblikovali v to kar smo danes, ne v to kar kažemo, v to kaj dejansko smo, globoko v sebi. INDIVIDUALNOST je tista beseda, ki to najbolje opiše.

Enako kot v primeru sladoleda, gre razumeti naše prehranjevalne navade. Vsak ima rad nekaj svojega, nekaj specifičnega in vsak od nas bo v določeni situaciji pograbil kaj drugega. Včasih poskusimo kaj po priporočilu prijatelja, a kaj hitro spet zavijemo k tisti naši izbiri. Povsem normalno. A ne drži potem, da bi se moral vsak od nas prehranjevati malo drugače, malo bolj po svoje, da bo dosegel dober rezultat in bo tak način sprejemljiv na dolgi rok? A ni to prav tista prava sprememba življenja na boljše? Nekaj vzdržljivega, s pravo mero užitka in zadovoljstva, nekaj kaj lahko brez nadaljnega uporabljamo naslednjih 30 ali več let.

Vemo, da smo si med seboj različni, o tem ni dvoma in še vedno berem o tem, kako bi morali vsi uporabljati le en, točno določen način prehranjevanje, ker je to najboljše za vse. Vegani trdijo, da je njihov način najboljši, tisti na ketonski ali lchf spet zagotavljajo najbolj optimalen način po njihovem sistemu, IIFYM spet svoje itd. Vsakokrat se sprašujem, kako bi lahko obstajal le en pravilen način pri takšni množici ljudi na svetu in zakaj potem obstajajo takšni, ki imajo uspehe na veganski, ketonski ali kakršnikoli drugi prehrani oz. prehranskem modelu.

Bolj kot ne so to naša orodja, s katerimi lahko delamo v smeri boljšega počutja, lepšega izgleda in tudi boljših rezultatov. Trenerji smo na mehaniki, ki servisiramo ogromno količino različnih motorjev (teles) in pri tem sodelujemo s še bolj raznolikimi šoferji. Zakaj bi skušali opravljati servis izključno s kombinirnimi klešči?!

Vredno razmislit preden se brezglavo odločite za nek določen način prehranjevanja, ker je pač nekdo, nekje rekel, da je to edini pravi način.

Zapisal: Aleš Potrč

SHARE

NI KOMENTARJEV

ODGOVORI