doseganje ciljev
realni cilji

Na prvi pogled enostavna delitev nasih ciljev. Preprosto bi rekli, da so realni cilji tisti za katere ne obstaja dvoma, da bi jih dosegli,nerealni pa tisti, ki s sabo nosijo vsaj kanček dvoma. Morda pa le ni tako enostavno. Marsikateri cilj, ki se zdi danes nerealen, lahko že čez dva meseca postane realen, dosegljiv.

Problem, ki ga v zadnjem času vidim je spreminjanje prioritet na dnevni osnovi. Naše vrednote se ne spreminjajo tako hitro, kvečjemu ostajajo enake skozi ves čas. Le naši pogledi se dnevno spreminjajo, ker dnevno prejemamo nove informacije in nas vsak dan vplivajo nove stvari, ljudje, dogodki in razlicne situacije. Na osnovi teh novih vplivov, ki za seboj potegnejo nove izkusnje, sprejemamo odločitve iz dneva v dan na novo.

Ne bi bilo bolje vseeno hoditi po svoji začrtani poti in občasno le malo zaviti na stransko pot, da si ogledamo naravo in potem spet nazaj? Tako bomo vsaj prišli na cilj in hkrati uspeli pogledati še kaj izven glavne poti. Zakaj potem spreminjamo svoje odločitve iz dneva v dan?

Zastavljeni cilji, ki nimajo teže ne bodo lahko dosegljivi ali sploh ne bodo. Bolj predstavljajo lebdeči balon nasih zelja ali ideje o tem kako bi nam bilo nekaj vsec, v resnici pa ze vemo, da nismo pripravljeni vloziti potrebnega dela da bi to tudi dosegli. Tako se lotevamo različnih projektov v naprej obsojenih na propad. Presoja inpred vsem vedeti zakaj se lotevamo nekega dela je kljucnega pomena.

Ena izmed tehnik, ki jo rad uporabljam pri svojih strankah je “the 5 why” tehnika. Kako deluje?

Ko imamo pred seboj cilj, ki ga zelimo doseci se vprasamo kaj nam bo prinesel koncni rezultat oz. Zakaj si zelim to narediti?
Odgovor zapisemo in postopek ponovimo za zapisan odgovor in tako naprej, dokler si 5x ne postavimo vprasanja zakaj. Pomembno je dobro razmisliti presen sami sebi podamo odgovor in nadaljujemo. Prav tako je pomembno, da smo iskreni. Nenazadnje, ce ne moremo biti iskreni sami s seboj, kako bomo kdajkoli lahko iskreni do drugih?

Vem. Malo bolj globoka tematika, a nic manj pomembna kot program treninga in prehranska strategija. Poznavanje VELIKEGA ZAKAJ, ki stoji za nasimi dejanji je eden najpomembnejsih dejavnikov pri doseganju ciljev – ne le iz vidika sporta, zdravja ali postave.

SHARE

NI KOMENTARJEV

ODGOVORI