VADBA ZA STAREJŠE

VADBA ZA STAREJŠE

1089

Se počutite nelagodno, ko pridete v klasični fitnes, v katerem se počutite, kot da bi lahko bili oče (mama, dedek, babica) vsakemu od tam vadečih? Vas moti, ker so nekatere naprave nenehno zasedene? Ali pa ne veste, koga vprašati, kako uporabljati napravo?

Vsak od nas se stara nekoliko drugače. Po 30 letu naj bi naše telo na vsaki dve leti izgubilo približno ½ % svojih funkcionalnih zmogljivosti, če pa smo popolnoma neaktivni, pa celo
do 1% na leto (torej 2% na 2 leti). Z redno vadbo lahko upočasnimo sicer neizogiben proces »staranja« ter poleg fizičnega izboljšamo tudi fiziološko in psihološko zdravje.
Kar nas pripelje do kognitivnih funkcij. Dokazano je bilo, da fizična aktivnost ter primerna prehrana ohranjajo naše možgane »zdrave« tudi, ko se staramo. Seveda obstajajo določena tveganja, kot so Alzhajmerjeva bolezen, vendar pa staranje samo ne pomeni, da naša »možganska moč« upada z leti. Iz raziskav izhaja, da človekove kognitivne funkcije v starejših letih odsevajo na[ način življenja: stres, prehrano, okolje, fizično aktivnost itd. Še več, glede na raziskave naj bi prav vadba (aerobna in trening moči) pozitivno vplivala na naše možgane, medtem ko naj bi razne popularne miselne igre imele zgolj manjši vpliv na vzdrževanje kognitivnih zmožnosti starejših.

Kaj lahko storimo?

Bistveno je, da vsak začne in nato vzdržuje zdrav način življenja. Pri tem velja, da nikoli ni prepozno: svoje zdravje lahko izboljšate ne glede na to, v katerem življenjskem obdobju ste pričeli z vadbo in zdravim načinom življenja. Če že dolgo niste bili športno aktivni, je z vadbo treba pričeti počasi in postopoma: priporočamo sprehode v naravi (ali mestu), manj intenzivne treninge v skupinah, če pa se odpravite v fitnes, izvajajte vaje z
več ponovitvami ob nizkih obremenitvah, vsekakor pa ne pozabite na segrevanje in ohlajanje. Postopoma se obremenitve in intenzivnost vaj lahko povečuje. Med vadbo (tudi, če gre zgolj za hojo), poskrbite za zadostno hidracijo ter pazite na krvni pritisk – pretiravanje zagotovo ni potrebno.

Zakaj priporočamo fitnes?

Ker je najboljše sredstvo za izgradnjo mišic ter spodbuja metabolizem, to pa pripomore k zmanjševanju telesne maščobe. Ker ugodno vpliva na znižanje krvnega tlaka. Ker redna vadba pripomore k zvišanju “dobrega” holesterola in znižanju “slabega”. Ker pripomore k zvečanju kostne gostote. Ker lahko s pravilno usmerjenimi treningi zmanjšamo nekatere bolečine, npr. v spodnjem delu hrbta. Ker pripomore k revitalizaciji mišic.

Zanimivo? Predvsem koristno! Obiščite nas v dopoldanskih urah med 11. in 13. uro v FIT Tovarni, in z veseljem vam bomo še podrobneje razložili, zakaj je telesna rekreacija bistvenega pomena za vas. Kaj početi, da ostanete fit – ne samo fizično, tudi mentalno, in zakaj obiskovati fitnes, namesto da se ga izogibate. Pišite nam na info@fittovarna.com.

SHARE

NI KOMENTARJEV

ODGOVORI