ALL INCLUSIVE DOPUST – TIPI & TRIKI

ALL INCLUSIVE DOPUST – TIPI & TRIKI

599
Čas dopustov je čas uživanja, potovanj in posledično dobre hrane, ki je običajno pojemo malo več kot v običajnem vsakdanu. Kako ne bi, ko pa nam razni bifeji ponujajo toliko dobrot, kot jih skozi celo leto ne vidimo na enem kupu. Rad jem, to vedo vsi, ki me poznajo in prav tako je dobro znano, da nisem zagovornik diet in odrekanja. To ne pomeni, da podpiram prenajedanje na dopustu in večina ljudi si moje zapise razlaga tako.
 
Moja želja za stranke, ki gredo na dopust je simple – uživajte, ne obremenjujte se z nepotrebnimi stvarmi in se zavedajte, da ste na dopustu! Redko še pišem kak trening program za na dopust, ker sem prepričan, da tisti, ki so z mano redno trenirali skozi celo leto potrebujejo pavzo, pravi oddih. Še vedno so aktivni, to je pomembno vedeti, niso pa fanatično v fitnes centru med svojim trdo zasluženim letnim počitkom.
 
Za vas sem pripravil nekaj osnovnih nasvetov in trikov kako se boste iz dopusta vrnili brez negativnih presenečenj.
 
AKTIVNOST
Aktivnost na dopust ni enako trening. Dopust naj bo dopust in bolj naravnan kot aktivni počitek, manj kot redni trening. Če ste eden tistih, ki res radi trenirate in si pred dopustom poiščete fitnes centre v okolici kjer boste z veseljem trenirali in spoznavali novo fitnes okolje – SUPER! – pojdite in uživajte v treningu. Sicer pa poskrbite za redno aktivnost tako, da boste vključili sprehode po mestu, plaži, promenadi ipd. vsak dan, plavanje (v kolikor dopustujete na morju ali v toplicah) ali kakšne druge aktivnosti v vodi, pri nas je vedno zanimivo igranje z otroci v vodi, skratka počnite to kar vam ugaja in spada v kategorijo aktivnosti, ter počnite to vsak dan.
 
SPANJE
Dopust je idealen za to, da nadoknadite manjkajoče ure spanja. Poskrbite za to, da boste spali več kot tekom leta in hkrati ostanite v mejah normale. 12 ur v postelji morda le ni vedno najboljša ideja, ko pa na vas čaka en kup dogodivščin. Poskusite zaspati pred polnočjo in vstajati ob relativno enakem času vsak dan, da boste dobili svojih 8, morda 9 ur spanja. Naj pojasnim, da ne pišem o optimalnih navadah, bolj o realnih pričakovanjih, ki jih boste dejansko lahko uresničili. Spanje je ključen dejavnik pri ohranjanju zdrave telesne teže.
 
HRANA
Za zaključek še najbolj pomemben del – HRANA. Prav to je daleč največja skušnjava, ko bivate v all inclusive hotelih, ki v samopostrežnih bifejih nudijo ogromno izbiro kulinaričnih dobrot. Povsem normalno je, da si želite poskusiti vse česa doma ne pripravljate pogosto ali pa sploh ne in tudi normalno je, da vas premamijo sladice, ki jih je na voljo mali milijon. Kaj bom napisal ni optimalno, je pa sprejemljivo in izvedljivo za vse tiste, ki radi jemo.
 
Zajtrk
Omejite se na en koržnik in izberite po lastni želji. Normalna porcija hrane je ključna v all inclusive okolju. Primer: jajčna omleta s šunko, zelenjavo in sirom, 1 toast, nekaj skute in malo sadja. Vse skupaj je na enem krožniku, kalorijsko bo še zmeraj nekje v mejah normale in zagotovili ste vse kaj je bilo potrebno. Pa vseeno je to preveč idealen primer. Realnost bo verjetno podobna temu: 1 jajce na oko, 2 toasta, 1 marmelada, sadje, jogurt in kosmiči. V kolikor bodo porcije tako velike, da gredo na 1 normalen (ne postrežni) krožnik, bo ok za čas dopusta.
 
Kosilo
Pravilo enega krožnika velja tudi tukaj. Najprej poskrbite za beljakovine (ribe so prav dobra izbira, če ste kje na morju) in jim dodajte zelenjavo in nekaj priloge po vaši izbiri. Verjetno bo zraven tudi kakšna omaka, pa kaj, dopust je. 1 sladica je dovoljena ali pa jo zamenjajte za sladoled ob večernem sprehodu z družino.
 
Večerja
Tudi tukaj upoštevajte pravilo enega krožnika. Poskusite porcijsko pojesti manj kot za kosilo, namesto sladice pa si privoščite malo sadja. Ostalo po enakem principu kot kosilo.
 
Vmesni obroki
Vmesni obroki, še posebej, če imate otroke so skoraj neizogibni, ker otroci običajno rebelirajo pri ustaljenem urniku. To pomeni, da za zajtrk, kosilo in večerjo ne bodo kaj veliko pojedli in bodo zato jedli vmes. Ne bodite njihova kanta za smeti in bo vse v najlepšem redu.
 
Zgoraj napisano niso nasveti kako boste shujšali na dopustu, ker to iskreno povedano ni namen. So le neke smernice, ki vam bodo pomagale pri tem, da vaša tehtnica po dopustu ne bo povzročala zgroženosti in kasnejših ekstremnih diet, da boste popravili narejeno škodo. Verjetno boste med dopustom pridobili kakšen kilogram in s tem ne bo nič narobe, če to ostaja v razumnih mejah, ker se bo z vračanjem v vaš ustaljen ritem samo po sebi popravilo. Zmernost in hkrati uživanje je tisto kaj vam lahko dam na pot z željo, da uživate na dopustu in se brez težav vrnete v star ritem po njem.
 
Lep pozdrav,
 
Aleš Potrč
 
Za več informacij glede treningov nam pišite na info@fittovarna.com ali nas obiščite v Fit Tovarni 🙂
 
SHARE

NI KOMENTARJEV

ODGOVORI