Beljakovine so eden ključnih gradnikov človeškega telesa in še veliko več kot le to. Ne samo, da so vsi organi, vezivno tkivo, mišičevje in okostje sestavljeni iz beljakovin, beljakovine, natančneje določene amino kisline skrbijo za celo vrsto drugih pomembnih funkcij. Beljakovine so prav za prav osnovni sestavni dela nesteroidnih hormonov, encimov, imuskih kemikalij do transportnih beljakovin.

Že samo ta dejstva nam pokažejo, da brez beljakovin enostavno ne gre. V nasprotuju z drugima dvema makrohraniloma je telo odvisno od eksternega vnosa beljakovin za zagotavljanje zadostne količine raznovrstnih amino kislin, ki jih potrebujemo za normalno delovanje skorajda vseh procesov v telesu. Če pogledamo podrobneje za esencialne amino kisline, to so tiste, ki jih naše telo v nobenem primeru ne more proizvajati samo in smo odvisni izključno od eksternega vnosa (hrane), je reden vnos beljakovin ključnega pomena za naše delovanje in pred vsem za zdravje.

Predstavljajte si amino kisline, ki morajo biti v konstantem obtoku kot bi želeli zadrževati poln umivalnik vode brez tiste okrogle gumjiaste zadeve 😂 edini način je konstanten dovod vode.

Podobno deluje vzdrževanje aminokislinskega “bazena” v plazmi. V kolikor bi bil dnevni vnos nižji od dnevne porabe in razgradnje aminokislin (beljakovin) bi se telo pričelo obnašati kanibalistično in bi to jemalo iz obstoječih encimov in strukturnih amino kislin (mišičevje recimo). Če takšno stanje traja dovolj dolgo bo naše telo pričelo izklapljati vitalne funkcije. Vsa ta dejstva kažejo na to kako pomembno je zadosti beljakovinskim potrebam našega telesa preko hrane.

Veliko prehranskih strokovnjakov zato priporoča višji vnos beljakovin preko dneva, ki je relativno enakomerno porazdeljen čez cel dan, da lahko konstantno zagotovimo poln aminokislinski bazen v plazmi in s tem brezhibno delovanje našega telesa. Priporočljivo je zaužiti med 1,6 in 2,2g beljakovin za vsak kilogram telesne teže dnevno. Koliko je to v pravi hrani boste lahko spoznali na naših predavanjih za vas.

Naše priporočilo za vas je sledeče:
– imejte vsaj 4 obroke dnevno, ki vsebujejo kvaliteten vir beljakovin
– izbirajte med različnimi vrstami mesa, rib, morskih sadežev, jajc in mlečnih izdelkov. Za tiste, ki se prehranjujete po načelih veganske ali vegetarijanske prehrane boste twmu primerno izbrali druge vire, ki pa naj med seboj čim bolj variirajo.
– 1 porcija beljakovin bo zadostna, če boste npr. ženske izbrale meso velikosti ene vaše dlani, za moškega velikost dveh dlani
– začinite hrano po želji, da vam bo ugajala in jo boste z veseljem pojedli
– če ne morete zaužiti zadostne količine beljakovin iz prave hrane si lahko pomagate s prehranskimi dopolnili. Naša želja je zmeraj, da je prava hrana pred dopolnili.
V kolikor bi radi izboljšali svoje prehranjevalne navade, se spravili nazaj v “formo” smo vam v Tovarni seveda na voljo 😉

Kontaktirajte nas za več informacij ali za vaš prvi termin pri nas.

Lep dan želim vsem,

Aleš Potrč

SHARE

NI KOMENTARJEV

ODGOVORI