KAKO PRITI FIT Z DOPUSTA?

KAKO PRITI FIT Z DOPUSTA?

190

Poletje je čas dopustov, uživanja, potovanj in seveda dobre hrane. Te pojemo med dopustom več kot običajno, saj se resnično ne moremo upreti vsem dobrotam, ki jih najdemo na poti.
Naš Aleš nam je pripravil nekaj nasvetov za to, kako kljub dopustu in odlični hrani domov še vedno pridete FIT.

AKTIVNOST

Aktivnost na dopustu ni enaka kot trening. Dopust naj bo dopust in bolj naravnan v smeri aktivnega počitka, kot treninga. Če ste eden tistih, ki res radi trenirate in si pred dopustom poiščete fitnes centre v okolici kjer boste z veseljem trenirali in spoznavali novo fitnes okolje – SUPER! – pojdite in uživajte v treningu. Sicer pa poskrbite za redno aktivnost tako, da boste v dopustniški vsakdan vključili sprehode po mestu, plaži, promenadi ipd. vsak dan, plavanje ali kakšne druge aktivnosti v vodi. Pri nas je vedno zanimivo igranje z otroci v vodi, morda v tem najdete veselje tudi vi. Skratka počnite to, kar vam ugaja in spada v kategorijo aktivnosti, ter počnite to vsak dan.

SPANJE

Dopust je idealen za to, da nadoknadite manjkajoče ure spanja. Poskrbite za to, da boste spali več kot tekom leta in hkrati ostanite v mejah normale. 12 ur v postelji morda le ni vedno najboljša ideja, ko pa na vas čaka en kup dogodivščin. Poskusite zaspati pred polnočjo in vstajati ob relativno enakem času vsak dan, da boste dobili svojih 8, morda 9 ur spanja. Naj pojasnim, da ne pišem o optimalnih navadah, bolj o realnih pričakovanjih, ki jih boste dejansko lahko uresničili. Spanje je namreč ključen dejavnik pri ohranjanju zdrave telesne teže.

HRANA

Za zaključek še najbolj pomemben del – HRANA. Prav to je daleč največja skušnjava, ko bivate v all inclusive hotelih, ki v samopostrežnih bifejih nudijo ogromno izbiro kulinaričnih dobrot. Povsem normalno je, da si želite poskusiti vse česar doma ne pripravljate pogosto ali pa sploh ne in tudi normalno je, da vas premamijo sladice, ki jih je na voljo mali milijon.
To je nekako optimalna izbira:

Zajtrk
Omejite se na en krožnik in izberite po lastni želji. Normalna porcija hrane je ključna v all inclusive okolju. Primer: jajčna omleta s šunko, zelenjavo in sirom, 1 toast, nekaj skute in malo sadja. Vse skupaj je na enem krožniku, kalorijsko bo še zmeraj nekje v mejah normale in zagotovili ste vse kaj je bilo potrebno. Pa vseeno je to preveč idealen primer. Realnost bo verjetno podobna temu: 1 jajce na oko, 2 toasta, 1 marmelada, sadje, jogurt in kosmiči. V kolikor bodo porcije tako velike, da gredo na 1 normalen (ne postrežni) krožnik, bo ok za čas dopusta.

Kosilo
Pravilo enega krožnika velja tudi tukaj. Najprej poskrbite za beljakovine (ribe so prav dobra izbira, če ste kje na morju) in jim dodajte zelenjavo in nekaj priloge po vaši izbiri. Verjetno bo zraven tudi kakšna omaka, pa kaj, dopust je. 1 sladica je dovoljena ali pa jo zamenjajte za sladoled ob večernem sprehodu z družino.

Večerja
Tudi tukaj upoštevajte pravilo enega krožnika. Poskusite porcijsko pojesti manj kot za kosilo, namesto sladice pa si privoščite malo sadja. Ostalo po enakem principu kot kosilo.

Vmesni obroki
Vmesni obroki, še posebej, če imate otroke so skoraj neizogibni, ker otroci običajno rebelirajo pri ustaljenem urniku. To pomeni, da za zajtrk, kosilo in večerjo ne bodo kaj veliko pojedli in bodo zato jedli vmes. Ne bodite njihova kanta za smeti in bo vse v najlepšem redu.

Zgoraj napisano niso nasveti kako boste shujšali na dopustu, ker to iskreno povedano ni namen. So le neke smernice, ki vam bodo pomagale pri tem, da vaša tehtnica po dopustu ne bo povzročala zgroženosti in kasnejših ekstremnih diet, da boste popravili narejeno škodo. Verjetno boste med dopustom pridobili kakšen kilogram in s tem ne bo nič narobe, če to ostaja v razumnih mejah, ker se bo z vračanjem v vaš ustaljen ritem samo po sebi popravilo. Zmernost in hkrati uživanje je tisto kaj vam lahko dam na pot z željo, da uživate na dopustu in se brez težav vrnete v stari ritem po njem.

Za več informacij glede prehrane in treningov nam pišite na info@fittovarna.com ali nas obiščite v Fit Tovarni 🙂

SHARE

NI KOMENTARJEV

ODGOVORI