KAVI SE NE RABITE ODPOVEDATI! RAJE UŽIVAJTE V NJEJ!

KAVI SE NE RABITE ODPOVEDATI! RAJE UŽIVAJTE V NJEJ!

582

Sem ena od tistih, ki jutro začne s skodelico kave. Kratke kave s kančkom mleka. Macchiato, bi me popravili poznavalci. Včasih pa si zjutraj privoščim tudi zelen čaj – ljubezen, ki sem jo prevzela na potovanju po Kitajski in, ki dostikrat trpi zaradi pomanjkanja časa zjutraj.

Ste vedeli, da je naša sposobnost, kako prenašamo kofein, genetska? Nekateri od nas imamo “hitri” metabolizem, kar pomeni, da hitro in učinkovito prebavimo (procesiramo) kofein, spet drugim, s t.i. “počasnim” metabolizmom, pa lahko kofein celo povzroča zdravstvene probleme. Na splošno velja, da lahko popijemo med 100 in 400 mg kofeina na dan. To so približno 3 kratke kave (oziroma, če ste ljubitelj čaja, do 4 skodelice navadnega črnega čaja) na dan.

In, ali ste vedeli, da pri marsikom prav kofein povzroči željo po ogljikovih hidratih oziroma simptome hipoglikemije? Če se tudi vam dogaja, da uro ali dve po tem, ko ste spili svojo skodelico kave ali čaja, iščete nekaj sladkega za pod zob, razmislite o tem, da bi zmanjšali količino popite kave/čaja ali mogoče celo pričeli piti brezkofeinske napitke.

Popolna skodelica kave žal ni kava z dodanimi okusi, smetano, sladoledom in ki dejansko bolj spominja na tekočo tortico kot na kavo. Ne. Prava kava je črna kava trpkega okusa, včasih celo malo kisla (odvisno od vrste in tipa kave), brez dodanega sladkorja. Poskusite različne vrste kav in najdite tisto, ki vam najbolj ustreza. Privoščite si jo brez sladkorja in po možnosti brez mleka (kanček mleka, kravjega, kokosovega ali drugega, si seveda lahko dodate). Na tak način boste vašemu telesu privoščili kofein, ki si ga želi, ter ga hkrati ne boste po nepotrebnem obremenjevali s kalorijami, ki so jih moderne različice kave polne. Pozorni bodite tudi na kvaliteto kave in si rajši privoščite dražje, kvalitetnejše kave v manjših količinah, kot večje količine cenejše različice.

Sama obožujem kratko italijansko kavo, dišečo, polnega okusa, …
Kaj pa čaj? Tako beli, zeleni, črni in oolong čaj, so narejeni iz listov rastline čajevec (Camellia sinesis), različno barvo pa imajo zaradi različnega procesa obdelave (segrevanja in sušenja). Zeleni in beli čaj sta najmanj predelana, črni in oolong pa sta delno posušena, zdrobljena in fermentirana. Ne glede na postopek predelave pa vsebujejo vse vrste čaja polifenole. Pravzaprav vsebujejo čaji prav toliko – če ne še več, antioksidantov kot marsikatero sadje in zelenjava, ti pa pomagajo telesu v boju proti prostim radikalom, skrbijo za boljšo prehodnost arterij, spodbujajo metabolizem in oksidacijo maščob in naj bi celo pomagali zniževati nivo kortizola.

Tudi pri čaju je pomembna kvaliteta. Na splošno velja, da je čaj v razsutem stanju boljši od čaja v vrečkah (kar pa seveda ne pomeni, da čaja v vrečki ne smete piti!). Kupujte kvaliteten čaj in pazite pri njegovi pripravi: zeleni čaji se pripravljajo z vodo, segreto do 70%, črni pa z vrelo vodo. Upoštevajte tudi čas, ki je priporočen za namakanje čaja v vodi.

In najpomembnejše? Uživajte. Uživajte v svoji skodelici kave/ čaja, pijte počasi, ter uživajte v okusu, vonju in trenutku, ki ste si ga vzeli zase.

Jasmina Potrč

* podatki delno povzeti po članku Precision Nutrition: Tea or coffee.

SHARE

NI KOMENTARJEV

ODGOVORI