NEIZOGIBEN PROCES STARANJA LAHKO UPOČASNIMO!

NEIZOGIBEN PROCES STARANJA LAHKO UPOČASNIMO!

539

Vsak od nas se stara nekoliko drugače. Po 30 letu naj bi naše telo na vsaki dve leti izgubilo približno ½ % svojih funkcionalnih zmogljivosti, če pa smo popolnoma neaktivni, pa celo do 1% na leto (torej 2% na 2 leti). Če malo kalkulirate, si zdaj mislite: GROZA!!! Ampak, za vse obstaja rešitev, tudi za prehitro staranje. Seveda ga popolnoma ustaviti nemoremo, ampak z redno vadbo ga lahko upočasnimo, ter poleg fizičnega izboljšamo tudi fiziološko in psihološko zdravje.

Dokazano je bilo, da fizična aktivnost ter primerna prehrana ohranjajo naše možgane »zdrave« tudi, ko se staramo. Seveda obstajajo določena tveganja, kot so Alzhajmerjeva bolezen, vendar pa staranje samo ne pomeni, da naša »možganska moč« upada z leti. Iz raziskav izhaja, da človekove kognitivne funkcije v starejših letih odsevajo na[ način življenja: stres, prehrano, okolje, fizično aktivnost itd. Še več, glede na raziskave naj bi prav vadba (aerobna in trening moči) pozitivno vplivala na naše možgane, medtem ko naj bi razne popularne miselne igre imele zgolj manjši vpliv na vzdrževanje kognitivnih zmožnosti starejših.

Kaj lahko storimo?

Bistveno je, da vsak začne in nato vzdržuje zdrav način življenja. Pri tem velja, da nikoli ni prepozno: svoje zdravje lahko izboljšate ne glede na to, v katerem življenjskem obdobju ste pričeli z vadbo in zdravim načinom življenja. Če že dolgo niste bili športno aktivni, je z vadbo treba pričeti počasi in postopoma: priporočamo sprehode v naravi (ali mestu), manj intenzivne treninge v skupinah, če pa se odpravite v fitnes, izvajajte vaje z več ponovitvami ob nizkih obremenitvah, vsekakor pa ne pozabite na segrevanje in ohlajanje. Postopoma se obremenitve in intenzivnost vaj lahko povečuje. Med vadbo (tudi, če gre zgolj za hojo), poskrbite za zadostno hidracijo ter pazite na krvni pritisk – pretiravanje zagotovo ni potrebno.

Priporočamo pa tudi fitnes. Ampak o tem bomo več besed spregovorili drugič.

Če imate kakršnokoli vprašanje na to temo, vabljeni v Fit tovarno. Lahko pa nam pošljete virtualnega goloba na info@fittovarna.com.

SHARE

NI KOMENTARJEV

ODGOVORI