Danes sem postavil to vprašanje:
“Želite, da vas nekdo pripelje tako daleč, da se komaj premikate, ležite na tleh in ne veste ali lahko vstanete, hkrati se zavedate, da vas v naslednjih dneh čaka veliko bolečine, težke hoje in slabega počutja ?”

Včasih se nam to zdi prava pot, da moramo trpeti na treningu iz kakršnegakoli razloga. Spomnite se mojega zapisa o privilegijih.
Trening ni namenjen trpinčenju, kazni in po mojem mnenju ni smisel treninga ležanje na tleh, nezmožen se premikati kot poraženec v dvoboju. Raje delam z zmagovalci in trening bi moral dati občutek zmagoslavja, zadovoljstva ob premagovanju preprek, podiranju mej, lastnih rekordov in dajati optimalen napredek.

Ne bom zanikal, da sem v peteklosti odvodil kak težek trening, ki je imel nasprotni učinek zgoraj napisanemu. Prav tako kot sem v preteklosti s strankami delal drugače, uporabljal druge metode učenja in vodenja. Ni me sram priznati. To je bil proces mojega učenja, proces skozi katerega sem moral, da sem stopil korak dlje.

Najlažje je ljudi na treningu “uničiti”, jih spraviti na kolena, pripraviti do tega, da ležijo na tleh izmučeni in za to ni potrebnih več kot 5 ali 10 min. Pripraviti trening, ki bo dal dobre rezultate, bo imel strukturo in poskrbel za preventivo pred poškodbami, je videti drugače.

Sem zagovornik napornih treningov in vloženega truda v to, da se stvari premaknejo naprej. Vem kako zgleda trdo delo in prav dobro poznam spremljajoče bolečine po res hudem treningu. Pri vsem tem sem zmeraj trening zapustil z dvignjeno glavo, zadovoljstvom in nepopisno dobrim občutkom. Le enkrat sem sam sebe pripravil do tega, da naslednji dan nisem bil zmožen za delo in verjemite, da to ni bilo tisto, kar bi si želel ali celo naredil namenoma. In to kar se je zgodilo, ni bil osnovni namen treninga, bil je čisto nekaj drugega. Bilo je pretiravanje in preko meje.

Povedati želim, da si ljudje ne želimo trpljenja, vsaj velika večina si ga ne. Moji treningi nog so težki, zahtevajo koncentracijo na vsako vajo in s seboj prinesejo rezultate. Le redko zahtevam od strank nekaj takega, ker to ni nekaj, kaj potrebujejo za doseganje njihovih ciljev. To je nekaj, kar rabim jaz, za moje cilje.

Nismo vsi enaki.

Zapisal: Aleš Potrč

SHARE

NI KOMENTARJEV

ODGOVORI