VESTE KAJ JE RAZLOG ZA PRENAJEDANJE Z JUNKOM?

VESTE KAJ JE RAZLOG ZA PRENAJEDANJE Z JUNKOM?

549
Ste se kdaj vprašali, zakaj tako radi jeste ‘junk hrano’? Se ne morete upreti keksom, sladoledom, čipsom in ostali visoko predelani hrani? Popolnoma normalno je, da se včasih počutite, kot, da ste izgubili kontrolo, saj je ta hrana ustvarjena ravno zato, da nas prisili k temu, da jemo preveč.

Da takšna hrana pride v našo nakupovalno košarico, so zaslužni razni marketinški triki s pomočjo katerihizgleda ta hrana neverjetno vabljiva in dobra za nas.

Proizvajalci se poslužujejo svetlih barv embalaže, risanih junakov, ki privabljajo, in znanih oseb, ki brandajo določene izdelke in ustvarjajo pozitivno naravnane občutke glede samih izdelkov. Pri oglaševanju uporabljajo besedne zveze kot so ”vzemi si odmor”, ”zaslužiš si” in podobne, to pa se vtisne globoko v našo podzavest, tako, da začnemo vedno, ko smo v takšni situaciji na nek način hlepeti po teh izdelkih. Tudi z visoko zvenečimi besedami kot so organsko, vegansko, brez glutena,..proizvajalci ustvarjajo iluzijo, da jemo zdrave izdelke, čeprav velikokrat temu sploh ni tako. V resnici je med temi izdelki in ”normalnimi” le malo razlik.

Velika pakiranja nam dajejo občutek, da smo nekaj zares dobro kupili, na ta način pa posledično seveda zaužijemo veliko več kalorij, kot bi jih sicer.

Tudi raznolikost procesirane hrane, ki je na voljo, v nas vzbuja željo po tem, da si želimo vedno več. In zato to hrano tudi lahko jemo v večjih količinah. Vzemimo za primer vrečo jabolk in skledo s slanimi prigrizki, v kateri se nahajajo čips, smokiji, prestice, bobipalčke, čebulni obročki, nacho chips,…Česa boste pojedli več?

K temu, da se prenajedamo pa veliko pripomore teh 5 dejavnikov:
– Hrana je bogata s kalorijami, običajno je v njej veliko sladkorja ali maščob
– Ta hrana je intenzivnega okusa
– Ta hrana ima tako božanski in zasvajajoč okus, da se vanjo zaljubimo že ob prvem ugrizu
– Je hitro razgradljiva v ustih
– Zelo lahko jo je pojesti

Sedaj smo pojasnili, zakaj smo ljudje velikokrat lahko zasvojeni s hitro in procesirano prehrano. Vas zanima tudi to, kako se prenehamo prenažirati z njo? Obtačlajte se spodaj, v naslednjih dneh pa vam s sedmimi koraki pokažemo pot, ki vam bo pomagala doseči ta cilj.
Za več uporabnih člankov spremljajte našo spletno stran www.fittovarna.com, lahko pa nam seveda tudi pišete na info@fittovarna.com.

 

SHARE

NI KOMENTARJEV

ODGOVORI