ZDRAVE SLADICE

ZDRAVE SLADICE

897

Poln kufer imam marketinških prijemov za prodajo, ki vsebujejo naziv „zdrave sladice”. Čas je, da se pove na glas, da ZDRAVIH SLADIC NI!

😥So le sladice, ki so narejene drugače in vse sladice služijo še zmeraj enakemu namenu – zadovoljevanju želje po sladkem.

Prav hecno se mi zdi, ko prebiram revije in vidim izjave, da pri določeni dieti ni več želje po sladkem in v istem stavku izjavo za t.i. zdrave sladice. Čakaj malo…sladice? A ni tako, da ni več potrebe po sladkem? Zakaj so potem potrebne te sladice, še zmeraj kalorijske bombe (običajno še bolj kot tiste „nezdrave“ različice) in so še zmeraj sladke ? Ok, nimajo dodanega sladkorja, naše brbončice pa še zmeraj okušajo sladkost, ki je zelo podobna tisti od sladkorja, le da je malenkost drugačna.

Dajmo razjasnit nekaj osnovnega za vse tiste, ki tako radi pripravljate zdrave sladice.
1. Če nečemo dodamo beljakovine v kakršnikoli obliki, ta jed zaradi tega ne postane naenkrat bolj zdrava. Je enaka jed z več kalorijami, ki so posledica dodajanja beljakovin. Dokaj enostavno.
2. Če je sladica narejena pretežno iz maščob (kokosovo olje, kakavovo maslo, mascarpone, oreščki, itd.) je to ne naredi avtomatsko bolj zdravo. Je pa vsekakor višja kalorijska vrednot in to bo pod črto igralo veliko vlogo, če hujšate.
3. Če nekaj ne vsebuje bele moke in ste namesto te dodali pirino moko, niste kaj veliko spremenili.
4. Če še imate željo po sladkem in vam to tako močno manjka, da si morate vsak dan pripraviti „zdrave sladice“ potem dejansko niste spremenili vaših prehranjevalnih navad. V večini primerov bi lahko ostali na tistih standardnih različicah, ki so manj kalorične od teh visokmaščobnih „zdravih“ variant.

Maščobe so super in vsekakor jih potrebujemo, prav tako potrebujemo beljakovine in del ogljikovih hidratov. Iz vidika izgube teže/maščobe bo konc koncev ustvarjen kalorični deficit igral zelo pomembno vlogo, ne glede na to ali so kalorije iz OH ali maščob. Res nisem pretirano elaboriral zakaj in nisem šel v globoke podrobnosti delovanja metabolnih procesov. Želim si le, da se vsake tolk uporabi zdrava kmečka logika in da nehamo dajati kakršnekoli predznake hrani, pozitivne ali negativne. Prav to demoniziranje določenih makrohranil kot je v zadnjem času opaziti za OH in pred nekaj leti za maščobe, vodi v popačen odnos do hrane, le ta pa vse prevečkrat v motnje, ki so vse prej kot prijetne. Strah pred hrano naj ne bi bil del vašega življenja, ne glede za katera makrohranila gre.

LE V RAZMISLEK

SHARE

NI KOMENTARJEV

ODGOVORI