Saj poznate ljudi, ki vedno skrbijo za druge in postavljajo sebe na zadnje mesto…verjetno ste tudi vi eni od njih. Tako zelo si prizadevate, da boste poskrbeli za druge, da ste pri tem povsem pozabili kako pomembno je poskrbeti zase. Allan Dib je v svoji knjigi uporabil jasna navodila, ki jih je že skoraj vsakdo slišal in videl na letalu pred vzletom.

„V PRIMERU NEVARNOSTI NAJPREJ NADENITE MASKO S KISIKOM SEBI IN NATO POMAGAJTE DRUGIM.“

Zares premišljena navodila, ki imajo zelo pomembno sporočilo in mi ga tako z lahkoto vedno znova ignoriramo. Koliko ljudem boste lahko pomagali, če boste omedleli ? Boste lahko sploh pomagali ali boste poskrbeli le za dodatno delo, ko bo potrebno reševati vas ?

Če boste poskrbeli zase, se boste počutili varne, se boste počutili močne, samozavestne in boste polni energije boste lahko veliko bolje poskrbeli za ljudi okoli vas. Še enkrat, v prvi vrsti morate biti vi dovolj močni za to.

PREHRANA

Poskrbite za prehrano, ki bo omogočala dobro delovanje telesa. Zadostna količina beljakovin bo poskrbela za dobro regeneracijo, ohranjanje vitalnosti in bo pomembno prispevala k dobremu hormonskemu ravnovesju. Najnovejše smernice za minimalen vnos so se že spremenile in priporočajo dnevni vnos beljakovin, ki ni manjši od 1,2g beljakovin za vsak kilogram telesne teže. Ne pozabite to je minimalen vnos. Novejše študije so pokazale, da pri osebah, ki niso imele predhodne okvare ledvic, višji vnos beljakovin ne bo imel negativnih posledic za ledvice. Vsekakor je pomembno zagotoviti potrebe in kar brezglavo višati vnosa. Če bi moral posplošiti bi rekel, da bo za tiste, ki ste bolj aktivni od rednega pisarniškega dela zadostoval vnos okoli 2g za kilogram telesne teže pri ženskah in 2,2 – 2,5g na kilogram telesne teže za moške. Pri večini, ki imajo 3-4 ure rednega treninga tedensko bo s tem zadoščeno dnevnim potrebam.

Ne pozabite tudi na maščobe, ki so prav tako zelo pomemben del vaše prehrane in imajo enako kot beljakovine zelo pomembno nalogo v našem telesu. Opozoriti gre na to, da naše telo potrebuje malenkost širši spekter maščob, ki se jih da zagotoviti preko raznolike in pestre hrane. Če bomo uporabili za kuho in pripravo jedi izmenično maslo, kokosovo maščobo, oljčno olje in boste svojo solato občasno začinili s kvalitetnim bučnim oljem boste poskrbeli že za velik del maščob, ki jih potrebujete. V kolikor vam uspe vsak dan na jedilnik vpeljati še obrok z bolj mastno ribo boste že zelo blizu tistega kaj potrebujete. Če vam to ne uspe se boste poslužili prehranskih dopolnil in dodali omega3 maščobne kisline v obliki olja ali kapsul. Vprašajte koga za nasvet, da boste vedeli kakšne količine bodo primerne. Opazili ste, da tukaj nisem podal natančnih navodil koliko maščob imejte v svoji prehrani. Ljudje smo si med seboj različni in posledično so naše potrebe različne. Tukaj gre govoriti o energijskih potrebah. Po večini bo dovolj, če bosta za kuho in pečenje uporabili 1 žličko maščobe, svojo solato začinili z jušno žlico olja, dodali v jedilnik pest oreščkov in kak malo bolj masten kos mesa namesto povsem pustega in kot že prej omenjeno malo bolj mastno ribo. Predvidevam, da imate vsaj 4 obroke dnevno. Če ne, je morda pravi čas, da poskrbite za to.

Vaše telo potrebuje za dobro delovanje VSA makrohranila. Kvalitetnejši viri bodo vedno dobrodošli in vaše telo vam bo hvaležno. Ni res, da morate bankrotirati na hrani, ker je lahko izbira tudi cenovno ugodna in še vedno okusna in tudi očem prijazna. Le kakšnih 5 minut več investirajte v pripravo. Po mojem mnenju bi naj bil minimalen vnos OH vsaj 100g dnevno in se bo večal s fizično aktivnostjo. Kolikšen vnos bo primeren za vas je ponovno odvisen od vaših individualnih potreb in drugih faktorjev. Še posebej, če se ukvarjate s težjimi fizičnimi aktivnostmi bo vnos OH postal bolj poememben – tudi, če hujšate. ŠE POSEBEJ PRI NEŽNEJŠEM SPOLU. Vem, da so trenutno diete, ki izključujejo ogljikove hidrate, močno v trendu in se vse pogosteje množično uporabljajo. Niso pa rešitev za prav vsakogar. Premislite kaj si želite od življenja in kako si želite živeti in nato izberite prehransko strategijo, ki vam omogoča življenje in doseganje ciljev.

TRENING IN DNEVNA AKTIVNOST

Trening, vadba in aktivnost so si med seboj povsem različni in seveda med seboj združljivi, ker se imenitno dopolnjujejo. Trening si predstavljajte kot nekaj za kaj imate postavljene cilje, točno veste kam si želite s tem priti in kako boste to dosegli. Vadba je bolj kot ne tisto v čem uživate, poveže z družbo in koristnim preživljanjem svojega časa. Aktivnost je pa tisto kaj lahko naredite zase kjerkoli ste, skoraj v vsakem trenutku in prav vsak dan, brez večjih pomislekov, planov ali posebne opreme – sprehod recimo.

Kaj hitro ste videli, da je vse to res dobro združljivo in kot tudi vse drugo odvisno od naših želja, motivacijskih faktorjev, končnega cilja in navad. Torej bo trening za vsakega od nas vsaj malenkost drugačen, vsak od nas bo zase izbral drugo obliko vadbe, aktivnost bo prav tako individualna, hkrati najbolj podobne med vsemi nami.

Če bi že moral postaviti vse skupaj v številke bi rekel, da združite trening in vadbo v skupne 3-4 ure tedensko, aktivnost pa vsaj v 30 min dnevno. S tem bi morali prav dobro znati organizirati svoj čas, ga povezati s svojim socilanim okoljem in tekočimi obveznostmi v vašem vsakdanu. Poskusite !

Če vam ne uspeva najbolj pa ne pozabite, da smo v FIT Tovarni z veseljem na voljo. Pišite nam na info@fittovarna.com za vaš svetovalni termin.

(foto: shutterstock)

SHARE

NI KOMENTARJEV

ODGOVORI